Op naar een duurzame bedrijfsvoering

7 klimaatvriendelijke voornemens voor 2020 – Op naar een duurzame bedrijfsvoering

Net als bijna iedereen heb ik zo mijn goede voornemens voor 2020. Zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Eén daarvan is om tot een duurzamere bedrijfsvoering te komen. Ik vertel je graag waarom en hoe ik dat wil gaan doen.

Van Sinterklaas naar groene voornemens

Mijn Nederlandse familie doet aan Sinterklaas. En dan écht, écht Sinterklaas. Met gedichten en zelfgemaakte surprises. Wat mij dit jaar opviel, was dat elk van de vijf gedichten een klimaatthema had. Team Greta bij ons dus. Dat zette me wel aan het denken. Want wat is er door de jaren heen veel veranderd zeg. Voorheen stonden onze gedichten vol grappen en grollen over te drukke agenda’s, falende kookkunsten, rare hobby’s en huilende baby’s. En nu zijn we in een jaar tijd blijkbaar allemaal veel meer over het klimaat na gaan denken. Ook zie ik collega’s nadenken over hoe ze hun bedrijf, hun huis en hun leven klimaatvriendelijker kunnen maken. Ik vind dit een heel positieve ontwikkeling en ben hiermee zelf aan de slag gegaan. Zo kwam ik tot de volgende 7 duurzame voornemens. Sommige raken mijn privéleven, de meesten zijn puur zakelijk, sommige zijn allebei. Wie weet, kan ik toekomstige klanten alvast laten nadenken over hoe zijn hun grote dag zo duurzaam mogelijk kunnen invullen. Komen ze!

Mijn voornemens voor een duurzame bedrijfsvoering

1. Minder vlees

Naar mijn mening kan hier voor wat betreft het klimaat geen discussie meer over ontstaan. Minder vlees, en dan met name van koeien, helpt het klimaat aanzienlijk. Dus bij ons thuis staan er nu vaak vegetarische gerechten op tafel. Net zo lekker! Update: Mijn man is inmiddels helemaal vegetarisch!

2. Minder vliegen

Dit voornemen heeft een behoorlijke invloed op onze familievakanties. We stonden er nooit bij stil hoe vervuilend we eigenlijk zijn met een mooie reis naar het andere eind van de wereld. We gaan ons nu vooral richten op leuke vakanties in Europa, waarbij we vooral met de trein gaan. Dit voornemen raakt ook mijn bedrijfsvoering. Ik ga voor de buitenlandse bruiloften die ik fotografeer vaker de trein te nemen in plaats van het vliegtuig (als dat kan natuurlijk). Ook al is het duurder en duurt het langer, dat heb ik er graag voor over.

3. Meer klimaatvriendelijke albums 


Alle nieuwe bruidsparen die ik fotografeer, krijgen de albums (20×20 cm) uit de ‘eco-line‘. Deze zijn gemaakt van echt gras en van andere natuurlijke producten. Heel stylish en duurzaam tegelijk.

4. Geen geprinte brochures en minder dozen

Ik print geen info- en promotiemateriaal meer. Vanaf nu bied ik alles aan via email of als download op mijn website. De dozen die ik gebruik voor verzending van albums, zijn hergebruikt. Dan is de verpakking misschien minder mooi en minder luxe, maar wel duurzaam. En het gaat tenslotte om wat erin zit. Toch? Woon je in Amsterdam? Dan ga ik het nóg anders doen. Lees hieronder maar wat ik bedoel.

5. Minder albums versturen.

Binnen Amsterdam wil ik minder post versturen. Woon je in Amsterdam? Dan kun je je album bij mij afhalen, onder het genot van een lekkere kop koffie (van het duurzame koffiebonenbedrijf Bocca natuurlijk). Wil je liever op een handige plek in Amsterdam afspreken? Dat kan natuurlijk ook. Dit scheelt enorm veel verpakkingsmateriaal.

6. Financiën gaan ook groen

Als zelfstandige moet ik zelf voor mijn pensioen sparen. Ik heb besloten om dit ook op een duurzame en verantwoorde manier te doen. Daarom ga ik voortaan onder andere via Trine investeren in duurzame projecten, die een positieve invloed hebben op mensen die het minder goed hebben. Nu nog mijn bankrekening naar groen overzetten!

7. Last but not least.

Iets wat ik al langer wil doen, maar tot nu toe niet durfde.
Ik druk jullie echt op het hart geen ballonnen meer te laten opstijgen op de grote dag. Heel weinig mensen vragen zich af waar de ballonnen naar toe gaan. Ze verdwijnen niet in het niets, nee ze gaan naar de zee en naar de dieren. Direct de natuur in dus. Kun je dat vermijden? Ja, door het niet te doen. Als je toch ballonnen wil oplaten, dan kan ik je dat natuurlijk niet verbieden. Maar ik leg het niet meer vast op camera.

Dit zijn ze! Mijn groene punten waar ik dit jaar aan ga werken. Heb je ook ideeën voor een duurzamere bedrijfsstijl? Laat het me dan weten. Ik laat me graag inspireren.

Liefs,
Silviya